Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καλή σχολική χρονιά




Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο συμπολίτης μας Χρίστος Γεωργούσης έγραψε ένα πολύ ωραίο κείμενο, το οποίο σας παραθέτουμε αυτούσιο.


"Πρώτη μέρα των σχολείων. Με αγάπη λοιπόν για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Το σχολείο πρέπει να είναι εργαστήρι ζωής και αγάπης. Αλλά ποιας αγάπης; Αυτής που ξεδιπλώνει φτερά.

Η αγάπη ξεδιπλώνει φτερά
Κάνουμε λόγο για την αγάπη. Ας τη δούμε σαν κοινή αναζήτηση των ποιητών απ’ τα χρόνια του Αρχίλοχου (ψωμί, καημός, αγάπη). Πρόκειται για βαθιά ανάγκη να ξεπεράσουμε τη δική μας ξεχωριστή ύπαρξη, να ξεφύγουμε από την περιχαράκωση της μόνωσής μας και να οδηγηθούμε στο σύμπαν των άλλων. Αγάπη είναι η γέφυρα μετάβασης από την γη στον ουρανό των άλλων. Η γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης εις ουρανόν. Την αγάπη την ψάχνουμε όλοι και ξεγλιστρά πάντα. Δεν ονειρευόμαστε να πιάσουμε το χέρι της Νεοβούλης, σαν τον Αρχίλοχο, αυτό είναι έρωτας, αλλά να διευρύνουμε τον ατομικό μας χώρο από τα στενά του ατομισμού που μας φορτώνει η καταναλωτική κοινωνία και το ανταγωνιστικό σχολείο, στα πιο ευρύχωρα της ανθρωπιάς. Να διαστείλουμε τα όρια ελευθερίας. Περισσότερος χώρος, περισσότερη ελευθερία, μάλλον φωτίζουν και εμπνέουν δυνατότερο ενδιαφέρον για τον άλλο άνθρωπο, γεφυρώνουν καλύτερα τις αποστάσεις. Η αγάπη ερωτοτροπεί πάντα με την ελευθερία και στήνει θώρακα άμυνας απέναντι στο φόβο.
Σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο απ’ όσο ξέρουμε. Ξέρουμε πολύ λιγότερα απ’ όσο αγαπάμε. Αγαπάμε πολύ λιγότερα απ’ όσο μπορούμε. Και εδώ ακριβώς, στα λόγια του Φρομ, είναι που στενεύουμε και συστελλόμαστε πολύ κάτω, απ’ αυτό που είμαστε πραγματικά. Η αγάπη ξεδιπλώνει φτερά."
                                                                                                                            Χρίστος Γεωργούσης 

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν με αγάπη για όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Γιατί η αγάπη ξεδιπλώνει φτερά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου