Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης: Η συμμετοχή της Β΄ τάξης.

Με σκοπό τη συμμετοχή μας στον 3ο Μαραθώνιο ανάγνωσης με θέμα: «Μαθαίνω την ιστορία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο» διαβάσαμε στην τάξη άλλα δυο βιβλία:


«Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει» - Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εικόνες: Ζωή Λούρα

                Στο μακρινό χωριό Λοβιράν ο μικρός Πιριπόν είναι ο πιο κοντός ανάμεσα σε όλα τα ξωτικά. Ονειρεύεται να ψηλώσει και γι’ αυτό ακολουθεί τις συμβουλές των μεγάλων που λένε στα παιδιά να τρώνε το φαγητό τους. Όμως ο Πιριπόν αρχίζει να τρώει τη διπλάσια ποσότητα και αντί να ψηλώσει, παχαίνει.

Η αγάπη και τα λόγια της μητέρας του θα τον κάνουν να καταλάβει ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός γι’ αυτό που είναι και ότι το να είσαι κοντός έχει και πλεονεκτήματα!

Αφού διαβάσαμε την ιστορία και θαυμάσαμε την εικονογράφηση, συζητήσαμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος των ανθρώπων αλλά και για τη διαφορετικότητα που μας κάνει ξεχωριστούς. Ασχοληθήκαμε με τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου και ζωγραφίσαμε τα ξωτικά και το χωριό τους σύμφωνα με την περιγραφή της συγγραφέα.
















«Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» - Ελένη Χαρατσή-Γιωτάκη, εικόνες: Σπύρος Κόντης

                Όλα τα φαγητά δεν είναι ίδια. Τα ξεχωρίζουμε σε ομάδες και από καθεμιά παίρνουμε τα δικά της θρεπτικά συστατικά. Αυτό το ξέρουν καλά ο Γιάννης, η Ζωή και η Ίρις, που φροντίζουν να τις συμπεριλαμβάνουν κάθε βδομάδα στη διατροφή τους. Τρώνε ένα δυναμωτικό πρωινό και δεκατιανό, ενώ ένα ελαφρύ απογευματινό και βραδινό.

 Ο Κωστής και η Ελένη δεν τρώνε υγιεινά: ο πρώτος είναι αδύνατος και εξαντλείται εύκολα, ενώ η δεύτερη είναι παχουλή και αρρωσταίνει συχνά. Ο Γιάννης, η Ζωή και η Ίρις θα τους μάθουν να τρώνε σωστά και να αποκτήσουν έτσι καλή σωματική κατάσταση και διάθεση.

Αφού διαβάσαμε την ιστορία και θυμηθήκαμε τις ομάδες τροφίμων, συζητήσαμε για τις δικές μας διατροφικές συνήθειες, συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο, διαβάσαμε το δεκάλογο της σωστής διατροφής στο τέλος του βιβλίου και φτιάξαμε με κολάζ το δικό μας ουράνιο τόξο από φρούτα και λαχανικά.

 Από το ερωτηματολόγιο προέκυψε ότι:

  • Όλοι εκτός από έναν τρώνε πρωινό στο σπίτι.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία προτιμάει γάλα και δημητριακά για το πρωινό. Ακολουθούν: χυμός, ψωμί, φρούτα και γιαούρτι.
  • Όλοι οι μαθητές παίρνουν κολατσιό στο σχολείο.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία ετοιμάζει το κολατσιό στο σπίτι, ελάχιστοι το αγοράζουν απ’ έξω.
  • Το κολατσιό τους είναι με σειρά προτίμησης: τοστ, φρούτα και ψωμί με μερέντα, κρουασάν, διάφορα χειροποίητα αρτοσκευάσματα, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπέικ-ρολς και μπισκότα.
  • Όλα τα παιδιά απάντησαν πως τρώνε φρούτα καθημερινά



                                                                                                                          Η δασκάλα της Β΄ τάξης

                                                                                                                                 Ελευθερία Ζέλκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου