Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μάθημα τοπικής ιστορίας.


Την Τρίτη 17/02 οι δύο μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου και την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Πρόκειται για δύο χώρους ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, οι οποίοι  συνδέονται άμεσα με την μακρόχρονη ιστορία του νησιού, την οποία θέλαμε να γνωρίσουν με πιο άμεσο τρόπο οι μαθητές του σχολείου μας. Στην προσπάθειά μας συνέβαλε αποφασιστικά η ξεναγός κα Χριστίνα Φωκιανού η οποία προσφέρθηκε να μοιραστεί μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες της.




Το μουσείο.

Το μουσείο της Πάρου είναι από τα λίγα μουσεία αρχαίας ελληνικής τέχνης που περιλαμβάνει στις συλλογές του πρωτότυπα έργα της λεγόμενης μεγάλης πλαστικής, της αρχαϊκής και της κλασικής εποχής (6ος-4ος αιώνας π.χ.) και αυτό είναι σημαντικό γιατί οι γνώσεις μας για τους τύπους και γενικότερα για την τέχνη της γλυπτικής την κλασική εποχή βασίζεται κυρίως σε αντίγραφα υστεροελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αποτελούν τις συλλογές των περισσότερων και μεγαλύτερων μουσείων στον κόσμο.

Η επίσκεψή ξεκίνησε από την αίθουσα Γ όπου εκτίθενται αντικείμενα χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα ύστερα ρωμαϊκά.

Προθήκη προϊστορικών από τον Σάλιαγκο.
Πρωτοκυκλαδικά (3200-2300 π.Χ.)
Αγγεία από τις Κουκουναριές (13ος-12ος αι. π.Χ.)

Γεωμετρικοί αμφορείς, β μισό 8ου αι. π.Χ.
Επιτύμβια στήλη που αποτελεί το παλαιότερο δείγμα επιτύμβιου ανάγλυφου στην αρχαία ελληνική τέχνη. Εικονίζει ένθρονη γυναικεία μορφή (700 π.Χ.)
Κορμός κόρης από τη περιοχή της Νάουσας Β μισό του 6ου αι. π.Χ.
Ναόσχημη επιτύμβια στήλη με σκηνή δεξίωσης. Τελευταίο τρίτο 2ου αι. π.Χ.


Αίθουσα Α1

Άγαλμα Γοργούς, Β΄ τέταρτο 6ου αι. π.Χ.
Αίθουσα Α2

Ανάγλυφη πλάκα στην οποία παριστάνεται ο Αρχίλοχος σε νεκρόδειπνο ή συμπόσιο, 500 π.Χ.
 Αίθουσα Α3

Άγαλμα Νίκης που φορεί πέπλο και σανδάλια, 5ος αι. π.Χ.
Άγαλμα από το ιερό της Άρτεμης στο Δήλιο, αφιερωμένο στη θεά από την Αρίη, 360 π.Χ.

Μεγάλο μέρος ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις από τους άθλους του Ηρακλή, 300 μ.Χ.
Ακατέργαστη μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή ΟΡΟΣ ΠΟΛΕΩΣ που σηματοδοτούσε τα όρια της πόλης.
Εκατονταπυλιανή.


Η Παναγία Εκατονταταπυλιανή  είναι ένας από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Υπάρχουν δύο ονομασίες γι' αυτόν το ναό: "Καταπολιανή" και "Εκατονταπυλιανή". Μέχρι πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι το πραγματικό όνομα του ναού είναι το πρώτο, και τούτο γιατί βρισκόταν "κατά την πόλιν", προς το μέρος δηλαδή της αρχαίας πόλης, και ότι το δεύτερο είναι δημιούργημα των λογίων του 17ου αιώνα, που θέλησαν να δώσουν μ\' αυτό περισσότερη μεγαλοπρέπεια στο ναό. Νεώτερες όμως έρευνες στις πηγές απέδειξαν ότι και οι δύο αυτές ονομασίες είναι σύγχρονες και βρίσκονταν σε παράλληλη χρήση από τα μέσα του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Επί εποχής του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας) ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε με τροποποιήσεις των παλαιοχριστιανικών τμημάτων και ανακατασκευές κατά τις οποίες αφαιρούμενη η παλαιά σκεπή προστέθηκε τρούλος με ημιθόλια. Το όλο κτιριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου περιλαμβάνει τον κυρίως ναό της Παναγίας με τα εσωτερικά αυτού παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου και της Οσίας Θεοκτίστης, (που έζησε και κοιμήθηκε στον ναό της Καταπολιανής τον 9ο αιώνα), και εκτός του ναού, τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, το Βαπτιστήριο που αποτελεί ιδιαίτερο χώρο, καθώς και τα γύρω κελιά τα οποία ως οχυρωματικό έργο προστάτευαν τον όλο συγκρότημα.

Νάρθηκας.
 
Κύριος ναός.
 
Τέμπλο.
 
Ιερό.
Η εικόνα της Παναγίας.
Βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Οσία Θεοκτίστη.
Βαπτιστήριο.
Βαπτιστήριο.

Η σημερινή μας επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Εκατονταπυλιανή αποτέλεσε μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία χάριν στην πολύτιμη συνεισφορά της κας Χριστίνας Φωκιανού γι' αυτό και την ευχαριστούμε θερμά.Ευχαριστούμε επίσης τους ανθρώπους από το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εκατονταπυλιανή για την ζεστή υποδοχή και τα κεράσματα που μας πρόσφεραν.


Να σημειώσουμε ότι αυτό το Σάββατο 21/02, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις που απευθύνονται σε όλους και στα μικρά παιδιά. Είσοδος Μουσείου για Ενήλικες 2 Ευρώ, για άνω των 65ετών 1 Ευρώ. Παιδιά, φοιτητές, εκπαιδευτικοί έχουν δωρεάν είσοδο.




                                                                                                                Οι δάσκαλοι των τάξεων

                                                                                                Μελίνα Γαβρή & Θοδωρής Ξανθόπουλος

Πηγές: Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, Βικιπαίδεια, http://www.ekatontapyliani.gr/

1 σχόλιο:

  1. Εγω σας ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που μου χαρισατε!!! 30 υπέροχοι μαθητές με εξαιρετικές γνώσεις στην Ιστορία, με εξυπνες ερωτήσεις, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και γλυκά χαμογελα!!! Στους γονείς και στους δάσκαλους ένα μεγαλο μπράβο, επίσης και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Μικροι μου φιλοι ραντεβού την Άνοιξη για να ανακαλύψουμε την σύγχρονή ιστορία μέσα από τα μνημεία της Παροικίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή