Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νάξο

Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Φωνές νερού μυριάδες η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου το αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου. Εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και να εργαστούν με το ειδικό τεύχος δραστηριοτήτων που είχε συνταχθεί για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Κάστρο της Χώρας όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το  Ενετικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στo ιστορικό βενετσιάνικο αρχοντικό-πυργόσπιτο των οικογενειών Della Rocca  και Barozzi,  δίπλα στην Τρανή Πύλη. Κτίστηκε το 1207 και μας ταξίδεψε στο χρόνο. Ας δούμε όμως τις εντυπώσεις των μαθητών από την επίσκεψη τους στη Νάξο :


 

Μόλις φτάσαμε στη Νάξο, ανεβήκαμε σε ένα λόφο όπου βρισκόταν η Πορτάρα. Μία τεράστια πόρτα από μάρμαρο στην είσοδο του λιμανιού. Εκεί υπήρχαν κι άλλες μαρμάρινες πέτρες.




Μετά πήγαμε στο μουσείο όπου είδαμε τηγανόσχημα, ειδώλια, αγγεία, βελόνες, μπουκαλάκια, κοσμήματα, σφραγίδες, περόνες και ψέλλια.


Είχα διαβάσει για όλα αυτά στην Ιστορία αλλά τώρα τα είδα ζωντανά. 




 Στο μουσείο υπήρχαν γιγάντια αγγεία του κυκλαδικού πολιτισμού. Το βλέμμα μου στράφηκε σε ένα μαρμάρινο άγαλμα που παρίστανε το θεό Απόλλωνα. Νόμιζα ότι θα μου μιλούσε.......




 

Στο μουσείο μας έδωσαν ένα βιβλίο με δραστηριότητες. Ο κύριος μας διάβασε το βιβλίο και κάναμε κάτι ασκήσεις. 



 



Αφού τις συμπληρώσαμε ανεβήκαμε στην ταράτσα όπου είχε ένα τεράστιο ψηφιδωτό με την Ευρώπη και τον ταύρο (ο Δίας)






 Στην ταράτσα κάναμε τις υπόλοιπες δραστηριότητες του φυλλαδίου και ζωγραφίσαμε διάφορα τηγανόσχημα. Αυτά ήταν αγγεία σε σχήμα τηγανιού αλλά οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν που χρησιμοποιούνταν. Μου άρεσε περισσότερο ένα τηγανόσχημο με σχέδιο σε σχήμα σπείρας.




Μετά το αρχαιολογικό μουσείο επισκεφθήκαμε ένα παλιό ενετικό αρχοντικό. Σήμερα είναι το Ενετικό μουσείο. Είδαμε κοσμήματα, όπλα, όμορφα κρεβάτια, ωραία στρωμένα τραπέζια κι ένα ωραίο γραφείο.Περισσότερο απ' όλα μου άρεσαν οι ξύλινες φιγούρες του Καραγκιόζη που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο.

Περάσαμε υπέροχα στη Νάξο. Θα ήθελα να πάμε και σ' άλλο νησί, να μάθουμε κι άλλα πράγματα.

Νικόλας Βιτζηλαίος, Άγγελος Σκανδάλης, Κων/νος Πολυχρονόπουλος, Αντώνης Ραγκούσης, Ελένη Χανιώτη, Άντα Δρακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου