Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η χλωρίδα της Πάρου


Σήμερα ήταν η δεύτερη ημέρα που αφιερώσαμε στο περιβάλλον. Μετά τη χτεσινή γνωριμία μας με τα φυτά της Ελλάδας σήμερα μιλήσαμε για τη χλωρίδα του νησιού μας, έχοντας για οδηγό το βιβλίο " Η χλωρίδα της Πάρου" του κ. Χρίστου Γεωργούση.Το κύριο χαρακτηριστικό της χλωρίδας των Κυκλάδων, μιας και η Πάρος ανήκει σ' αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, είναι η έλλειψη δασών και η επικράτηση αειθαλών σκληρόφυλλων και φρυγάνων. Μεταξύ αυτών αναπτύσσονται και πολλά βολβώδη, κονδυλώδη και ακανθώδη φυτά. Μερικά από τα είδη της παριανής χλωρίδας που συναντάμε συχνότερα είναι τα παρακάτω:

                                                              ΔΕΝΤΡΑ
"Με την πρώτη ματιά αναγνωρίζει κανείς το δέντρο και το ξεχωρίζει από τον θάμνο και το αγριολούλουδο. Υπάρχουν βέβαια θάμνοι που κάποτε γίνονται δέντρα και στην Πάρο μπορεί κανείς να παρατηρήσει κέδρους και φίδες που αναπτύχθηκαν σαν δέντρα και δεν έχουν τίποτα να τους ζηλέψουν. Δέντρα που ευδοκιμούν στο νησί και πολλά αυτοφύονται είναι":
Πορτοκαλιά
Συκιά
Ροδιά
Σολομός
Ακακία
Πλάτανος
Λεμονιά



Δάφνη
Αμυγδαλιά
Κουκουναριά

Θαλασσόδεντρο ή Πεύκο της θάλασσας
Κυπαρίσσι




Λεύκα
Μουριά


Χουρμαδιά ή Φοινικιά
Μουσμουλιά                 


Πασχαλιά





Πεύκο



































\








Ελιά

                                                   ΘΑΜΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ

"Στην Πάρο παρά τη λαίλαπα της εξοντωτικής ανάπτυξης μπορεί κανείς ακόμα να θαυμάσει τα τυπικά δάση της μεσογειακής ζώνης. Τα δάση με τους θάμνους. Είναι μικρές δασικές εκτάσεις στις παρυφές των λόφων, με φίδες και σχινάρια και πολλά άλλα ειδη θάμνων."

Αλισαριά ή Λαδανιά
Ασπάλαθρος


Ασφόδελος
Γαϊδουράγκαθο


Καυκαλήθρα
Λούπινο


Ορχιδέα
Σχινάρι


Τσιμπητά ή Βρούβες
Φασκομηλιά

Φίδες

Πηγή: " Η πανίδα της Πάρου" Χρίστος Γεωργούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου