Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το θαλασσινό τριφύλλι.

Την Τετάρτη, 13/11/2013  μαθητές και δασκάλες της Πρώτης και της Δευτέρας τάξης του σχολείου μας συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με αφορμή τα μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Στην αρχή της συνάντησης είδαμε το βίντεο με τις ζωγραφιές  από το προηγούμενο ποίημα που επεξεργαστήκαμε : «Γεια σου, κύριε Μενεξέ». Ο ενθουσιασμός  ήταν μεγάλος! Τα παιδιά ένιωσαν περήφανα που αντίκρισαν τα έργα τους και ένα χαμόγελο διαγράφηκε στα προσωπάκια όλων.

 Μετά την προβολή του βίντεο , ανακοινώσαμε τον τίτλο του καινούριου ποιήματος που θα γνωρίζαμε :"Το θαλασσινό τριφύλλι". Διαβάσαμε τους στίχους και στη συνέχεια εξηγήσαμε λέξεις που πιθανόν να δυσκόλευαν τα παιδιά. Η ακρόαση του ποιήματος ξεκίνησε… . Μετά την πρώτη ακρόαση ζητήθηκε από τους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους και να ταξιδέψουν στους στίχους του. Στο τέλος, ζητήθηκε να αναφέρουν τα χρώματα που είδαν σ΄ αυτό το φανταστικό ταξίδι ( πράσινο, μπλε, πορτοκαλί κ.ά ).

Οι ακροάσεις από διαφορετικές εκτελέσεις συνεχίζονταν καθ' όλη τη  διάρκεια που οι μαθητές ζωγράφιζαν. Ακούστηκε, μάλιστα, μια πιο σύγχρονη εκτέλεση με συνδυασμό της ελληνικής και της γαλλικής γλώσσας. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο ποιητής έζησε στο Παρίσι και τα έργα του μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε τους στίχους στις ζωγραφιές μας. Με αυτές φτιάξαμε το δικό μας βίντεο το οποίο μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω.
                          

                           

                                                                                        Πηνελόπη Δήμου & Ελευθερία Ζέλκα

1 σχόλιο:

  1. polu omorfo,mpravo sta paidakia kai stis Pinelopi(gurises?)Eleutheria!!!xairetismata se olous kai sto agapimeno mou sxoleio tis Agkairias opou perasa 3 yperoxa xronia savvas Kerkyra!

    ΑπάντησηΔιαγραφή