Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στον ελαιώνα και στο λιοτρίβι.


Η Α΄, Β΄, Γ΄ και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή σε ελαιώνα  και σε ελαιοτριβείο της περιοχής. Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης καθώς και κάποιων ενοτήτων στα βιβλία της Γλώσσας.
Οι στόχοι της εκδρομής ήταν : 
  • Η συνεργασία των μαθητών διαφορετικής ηλικίας.
  • Να μάθουν οι μαθητές βιωματικά τον τρόπο συγκομιδής της ελιάς.
  • Να δουν τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή του λαδιού.
Τα βήματα της εκδρομής μας ήταν τα ακόλουθα : 
Νωρίς το πρωί, μετά την πρωινή προσευχή, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία. Έπειτα από μια σύντομη διαδρομή φτάσαμε στον ελαιώνα. Ο κύριος Ηλίας και ο συνεργάτης του μας υποδέχτηκαν θερμά κι η μικρή μας ξενάγηση ξεκίνησε …
Τα παιδιά είδαν τον παραδοσιακό τρόπο μαζέματος της ελιάς με το χέρι, περάσαμε στο χτένι και στο τέλος στο μηχάνημα για τα υψηλότερα κλαδιά. Την επίδειξη ακολούθησε η ενασχόληση των μαθητών με το λιομάζωμα, πρώτα με το χέρι σε συνδυασμό με το χτένι, ενώ η χρήση του μηχανήματος έγινε από έναν εκπαιδευτικό , δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να μαζεύουν ελιές από το δίχτυ και να γεμίζουν τους κουβάδες με τον καρπό.
Αφού, τελείωσαν τη δουλειά τους , ήρθε η ώρα του κολατσιού. Όλοι ανυπομονούσαν πότε θα έρθει η ώρα της επίσκεψής μας στο λιοτρίβι, για να δουν το αποτέλεσμα των κόπων τους. Η ώρα δεν άργησε να φτάσει… φεύγοντας από το χωράφι πήραμε μαζί μας, κλαδιά και φύλλα για διάφορες κατασκευές.
Επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν με προορισμό το λιοτρίβι στο Καμάρι.

Όταν φτάσαμε η χαρά και ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του λιοτριβιού, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία των μηχανημάτων , τόσο των σύγχρονων όσο και κάποιων παλαιότερων, καθώς και για τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς  μέχρι να γίνει λάδι.

Στο ελαιοτριβείο γευτήκαμε φρεσκότατο λαδάκι, ψωμί και τυρί που μας φίλεψαν οι ιδιοκτήτες τους, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας λάδι που μοιράστηκε στα παιδιά.
Στα παιδιά της Α΄ τάξης έγινε αφήγηση δύο παραμυθιών σχετικά με το θέμα, οι τίτλοι είναι οι εξής :  «Το παραμύθι της ελιάς»,  «Το καλάμι και η ελιά».
Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής μας καθώς και για την προσφορά των προϊόντων και των φιλεμάτων τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου