Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Περιβάλλον, ώρα για δράση.

Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας που γινόταν αναφορά στη χελώνα Καρέτα Καρέτα,  μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα απειλούμενα θαλάσσια είδη, ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν και ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε εμείς οι άνθρωποι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στη φύση με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε τώρα. Σαν προέκταση του θέματος ήρθε η ανάγνωση του παιδικού βιβλίου :«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας και ο τελευταίος ιππόκαμπος» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, επισημάναμε τους κινδύνους (τράτα, βόμβα -  γόνος, απορρίμματα, ναυάγια κ.ά. ) που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια είδη. Τα παιδιά έγιναν μάρτυρες της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στις ακτές, ενώ είχε προηγηθεί εκπαιδευτική εκδρομή , με θέμα τον καθαρισμό των παραλιών. Ύστερα από την αναφορά των κινδύνων, τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν τον εαυτό τους σαν ένα ψαράκι που κινδυνεύει και πρέπει  να σκεφτεί τρόπους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να σωθεί.
Μιλήσαμε επίσης, για την ενημέρωση που γίνεται στο Γέρακα της Ζακύνθου, παραλία που ανήκει στον κόλπο του Λαγανά, περιοχή ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα. Εκεί μοιράζουν χάρτινες σακούλες για τη συλλογή σκουπιδιών καθώς και ενημερώνουν τους λουόμενους πριν κατέβουν στην παραλία. Να σημειωθεί ότι οι χάρτινες σακούλες είναι διακοσμημένες με παιδικούς ήρωες καθώς με αυτόν τον τρόπο οι οδηγίες είναι πιο ευχάριστες στα παιδιά και μοιάζουν με παιχνίδι.
Οι μαθητές στο τέλος ζωγράφισαν όπως φαντάζονταν ένα βυθό με πρόβλημα.
 
                                                                                                           Η δασκάλα της Α΄ Τάξης 
                                                                                                                Πηνελόπη Δήμου
 





 
Οι ζωγραφιές των παιδιών θα εκτεθούν στο χώρο που πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Παιδιά εν δράσει» το οποίο διοργανώνεται από την ΚΔΕΠΑΠ στις 21&22 Ιουνίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς.


                                                                              


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου