Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα 2014

Το σχολείο μας τις τελευταίες μέρες μετατράπηκε σε εικαστικό εργαστήρι. Μαθητές και εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά, δημιούργησαν και διακόσμησαν το χώρο του σχολείου.

 Μαθητές της Στ΄ τάξης διακόσμησαν με χρώματα παλιά χριστουγεννιάτικα στολίδια και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του πάνω κτηρίου.




Οι μαθητές της Δ΄ τάξης κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα διακόσμησαν και τα κρέμασαν σε δέντρο έξω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς.







Κατασκευή κάρτας από τη Β΄ τάξη.


Διακόσμηση για την πόρτα της αίθουσας,  Δ΄ τάξη.


 Διακόσμηση για την πόρτα της αίθουσας,  Ε΄ τάξη.


Διακόσμηση τάξης ένταξης.


 Δημιουργία χριστουγεννιάτικης κάρτας για τους ξενιτεμένους συμμαθητές μας, Ε΄ & Στ΄ τάξεις.


Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Την Παρασκευή 19/12 στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Αγκαιριάς πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας με την καθοδήγηση και τη συνδρομή των εκπαιδευτικών  μας δούλεψαν με κέφι  και παρουσίασαν αν κρίνουμε απ' το θερμό χειροκρότημα ένα θέαμα αντάξιο των προσδοκιών όλων των παρευρισκομένων. Γονείς και συγγενείς των παιδιών απόλαυσαν τη χορωδία μας, τα θεατρικά δρώμενα και τα μουσικοχορευτικά σκετς που ετοιμάσαμε. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους γονείς που μας στηρίζουν και συνεισφέρουν στις προσπάθειές μας, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν αλλά κυρίως στους μαθητές μας που έδωσαν για μια ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό.















Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Βιβλία σε ρόδες.

Η Β΄τάξη του σχολείου μας υποδέχτηκε και φιλοξένησε για έναν μήνα  τα "Βιβλία σε ρόδες", συγκεκριμένα το σάκο με τα βιβλία για τα συναισθήματα. Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της εκπόνησης του καινοτόμου προγράμματος της Αγωγής Υγείας. Στις 30 Οκτωβρίου ο σάκος έφτασε στην τάξη μας... Η έκπληξη των παιδιών ήταν μεγάλη γιατί δεν είχαν ενημερωθεί. Αφού τους δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα, απλώσαμε τα βιβλία στα θρανία, αμέσως η τάξη μας μετατράπηκε σε "βιβλιοπωλείο". Όλα τα παιδάκια είχαν την ευκαιρία να δουν τα βιβλία και να τα ξεφυλλίσουν. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, κριτήριο στην αρχή ήταν οι εικόνες, δανείστηκαν το πρώτο τους βιβλίο. Σε αυτό το σημείο εξηγήσαμε τη χρήση του σελιδοδείκτη και τη χρησιμότητα της κάρτας δανεισμού.
Όσο  περνούσαν οι μέρες όλο και περισσότερο αυξανόταν η επιθυμία να διαβάσουν κι άλλα βιβλία. Σε συνδυασμό με το μάθημα της γλώσσας, συγκεκριμένα με την ενότητα 5, στην οποία τα παιδιά έμαθαν να "διαβάζουν τις ημερομηνίες", άρχισαν να φτιάχνουν μόνα τους την κάρτα δανεισμού. Ακόμη και το μάθημα της Μελέτης περιβάλλοντος, η ενότητα σχετικά με το βιβλίο, μας βοήθησε στην επίτευξη και άλλων στόχων, όπως ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου σχετικά με το βιβλίο.
Όσον αφορά τα βιβλία, μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε και να κατανοήσουμε διάφορα συναισθήματα. Οι μαθητές λόγω ηλικίας γνώριζαν σαν έννοιες μόνο τη χαρά και τη λύπη, μέσω των βιβλίων έμαθαν : τη στοργή, την ευτυχία κ.α.
Οι μαθητές δανείζονταν τα βιβλία , περίπου για δύο ημέρες. Αρκετά από αυτά τα επεξεργαστήκαμε στην τάξη σε συνδυασμό με το εγχειρίδιο του ΚΕΘΕΑ :'Κοινωνικές δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού". Σε κάποιες περιπτώσεις εμβαθύναμε περισσότερο σε συγκεκριμένα συναισθήματα. Στο τέλος του δημιουργικού αυτού μήνα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ζωγραφίσουν μια εικόνα από το βιβλίο εκείνο που τους άρεσε περισσότερο. Είναι εκπληκτικό πώς για το ίδιο βιβλίο τα παιδιά έφτιαχναν τελείως διαφορετική ζωγραφιά.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα "Βιβλία σε ρόδες" που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τους υπεύθυνους αυτού του του προγράμματος. Ελπίζουμε να σας ξαναφιλοξενήσουμε.

Δήμου Πηνελόπη













Διαβάστε περισσότερα

O παγωτατζής.

Η γνωριμία με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο συνεχίζεται. Στις δύο τελευταίες συναντήσεις μας ασχοληθήκαμε με το μελοποιημένο του ποίημα "Ο παγωτατζής". Το ποίημα στάθηκε αφορμή να μιλήσουμε για την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά πριν από μερικές δεκαετίες καθώς και για διάφορα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια. Μέσω του διαδικτύου δείξαμε εικόνες από παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως: πεταλωτής, παγωτατζής, αγωγιάτης. Ιδιαίτερα με το τελευταίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στην εβδομάδα που ακολουθεί, καθώς είναι επίσης  τίτλος ενός ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου. Με αφορμή τον τίτλο και το περιεχόμενο του ποιήματος κάναμε αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, αφού το παγωτό είναι μια αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Αναφέραμε τι πρέπει να προτιμούν και κυρίως τι πρέπει να αποφεύγουν. 


Τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την επεξεργασία του ποιήματος είναι τα ακόλουθα :
  • Ανάγνωση των στίχων.
  • Ερμηνεία των σημείων που δημιουργούσαν δυσκολία στους μαθητές.
  • Ακρόαση του μελοποιημένου ποιήματος.

"Ο παγωτατζής"

Του παγωτατζή το καροτσάκι στο σοκάκι
μέσα στο χρυσό λιοπύρι του φτωχού το πανηγύρι, 
μέσα στο χρυσό λιοπύρι του φτωχού το πανηγύρι.

Τρέχουν τα μικρά τ’ αγόρια σαν κοκόρια
και πιο πέρα τα κοράσια σαν ζουμπούλια, σαν κεράσια.

Ένα παγωτό χωνάκι κρέμα, φράουλα, σοκολάτα
δρόσιζε όλο το δρομάκι, τι `ν’ τα νιάτα, τι `ν’ τα νιάτα.

Μια καρδιά γαρουφαλιά μοναχά δεν τη δροσίζει
καίγεται στη σιγαλιά ρουμπινιά φωτιά και τρίζει, 
καίγεται στη σιγαλιά ρουμπινιά φωτιά και τρίζει.

Του παγωτατζή το καροτσάκι στο σοκάκι
μια λευκή εκκλησούλα καμωμένη από δροσούλα, 
μια λευκή εκκλησούλα καμωμένη από δροσούλα.

Είναι το μικρό χωνάκι σαν κεράκι, 
λίγο λίγο λιώνει, σβήνει, του καημού συχώριο δίνει.

Ένα παγωτό χωνάκι κρέμα, φράουλα, σοκολάτα
δρόσιζε όλο το δρομάκι, τι `ν’ τα νιάτα, τι `ν’ τα νιάτα.

Μια καρδιά γαρουφαλιά μοναχά δεν τη δροσίζει
καίγεται στη σιγαλιά ρουμπινιά φωτιά και τρίζει, 
καίγεται στη σιγαλιά ρουμπινιά φωτιά και τρίζει.


Οι μαθητές ζωγράφιζαν ατομικά αλλά έφτιαξαν και ομαδικά ένα τεράστιο παγωτό.













                                                                                                                   Οι εκπαιδευτικοί :
 Δήμου Πηνελόπη - Στουγιάννου Γιώργος
Διαβάστε περισσότερα