Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"O κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα". Μαραθώνιος ανάγνωσης Β΄τάξη.

  
 Με σκοπό τη συμμετοχή μας στο μαραθώνιο ανάγνωσης, που διοργανώνει και φέτος ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο, διαβάσαμε στη Β’ τάξη το πρώτο από τα τρία προτεινόμενα βιβλία: «Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα» της Μαρίας Ρουσάκη σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια.
                Πρόκειται για τη ζωή του κυρίου Κουκόπουλου, που από μικρός δεν τρεφόταν σωστά, με αποτέλεσμα να έχει λόξιγκα εδώ και πενήντα χρόνια! «Κιουκ! Κιουκ!», όλοι του προτείνουν διάφορα γιατροσόφια για να σταματήσει αυτό το βάσανο, αλλά μόνο ο γιατρός έχει τη σωστή λύση: σωστή διατροφή και άσκηση.

Η ανάγνωση, η παρατήρηση των εικόνων κι ο σχολιασμός της ιστορίας έγινε σε τρεις διδακτικές ώρες. Στη συνέχεια δόθηκαν στα παιδιά κάρτες με ερωτήσεις ή απαντήσεις σχετικές με την ιστορία. Οι μαθητές χωρισμένοι σε δυο ομάδες έπρεπε μετά από συζήτηση και συμφωνία να γράψουν είτε την απάντηση είτε την ερώτηση που έλειπε από κάθε κάρτα.
              


Οι κάρτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε επιτραπέζιο παιχνίδι, που παίξαμε με σκοπό την εμπέδωση της ιστορίας:

                Χωριζόμαστε σε δυο ομάδες και ρίχνουμε το ζάρι, για να δούμε ποια θα ξεκινήσει πρώτη. Στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν με τη σειρά το ζάρι, για να προχωρήσουν στο ταμπλό. Όμως, για να παραμείνουν στη νέα τους θέση κάθε φορά, πρέπει να απαντούν σε μία ερώτηση που τους κάνει η άλλη ομάδα. Αν απαντήσουν λάθος, γυρίζουν μια θέση πίσω. Κερδίζει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο τέρμα! 






                                                                                         Ελευθερία Ζέλκα, Β΄ τάξη
Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κοπή βασιλόπιτας.

Την Παρασκευή 24/01 κόψαμε στο σχολείο μας την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Οι εφτά βασιλόπιτες, μία για κάθε τάξη και μία για τους εκπαιδευτικούς, ήταν προσφορά του κ. Γιώργου Χανιώτη γονέα του σχολείου μας και ιδιοκτήτη του Παραδοσιακού φούρνου της Αγκαιριάς. Οι πίτες εκτός από πεντανόστιμες είχαν βέβαια και  τυχερό φλουρί και η αγωνία ήταν για όλους μεγάλη. Οι τυχεροί μαθητές κέρδισαν από μία μπάλα του μπάσκετ ενώ ένα ξεχωριστό δώρο περίμενε και την κα Μαρία Σαπουντζή, δασκάλα της Έκτης τάξης που κέρδισε το φλουρί της πίτας των δασκάλων. Τυχερό ήταν όμως και το σχολείο αφού ο  Σύλλογος Γονέων μαζί με όλα τα δώρα που προσέφερε αγόρασε και έναν καινούριο πλαστικοποιητή. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Συλλόγου και τον κ. Χανιώτη για τις προσφορές τους και ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά με αγάπη και υγεία!!!

                                                   Οι τυχεροί μαθητές με το δώρο τους!!!




Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι λίμνες της Ελλάδας.

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας. Όταν λιώνουν τα χιόνια στο Παναιτωλικό όρος, άφθονα νερά φτάνουν στην Τριχωνίδα και από εκεί στην «αδελφή της», τη λίμνη Λυσιμαχία. Η παραλίμνια βλάστηση μαζί με τη βλάστηση των γύρω λόφων και τα υδρόβια φυτά, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργούν εντυπωσιακή χλωρίδα. Νούφαρα επιπλέουν στη λίμνη, καλάμια και ψαθιά ζουν στις άκρες της, κουμαριές, θυμάρια μαζί με άλλα φυτά καλύπτουν τους γύρω λόφους. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα χώρο, στον οποίο περισσότερα από 200 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο. Η πανίδα της περιοχής, εκτός από τα πουλιά, περιλαμβάνει 18 είδη ψαριών και πολλά ερπετά.
Η Ελλάδα έχει κι άλλες μικρές φυσικές λίμνες, τη Βόλβη, τη Βεγορίτιδα, τη Βιστωνίδα, την Κορώνεια (γνωστή και ως λίμνη Λαγκαδά), τη λίμνη της Καστοριάς, τη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) κ.ά. 


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4594,20789/extras/ged20_GreekLakes/index.html
                          Με κλικ στις ράβδους του ραβδογράμματος, εντοπίζετε τις λίμνες στο χάρτη.


Πολλές φορές κοντά στις εκβολές των ποταμών δημιουργούνται ρηχές περιοχές, στις οποίες ανακατεύονται γλυκό και θαλασσινό νερό, οι λιμνοθάλασσες. Η γνωστότερη είναι του Μεσολογγίου, που σχηματίζεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού.
Η λιμνοθάλασσα αυτή αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ελληνικά ιχθυοτροφεία. Οι κάτοικοι της περιοχής με καλαμωτές εκτρέφουν κέφαλους, λαυράκια και τσιπούρες, είναι δε γνωστή και για το αυγοτάραχο που παράγεται από τους κέφαλους.

http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=52928&mst=00:01:50:00&autostart=1

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε ένα ντοκυμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ για τη λιμνοθάλασσα του Μεσσολογγίου.
                                                                Πηγή: Ψηφιακό σχολείο,  http://dschool.edu.gr/
Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη στο αεροδόμιο και στον παραδοσιακό φούρνο της Αγκαιριάς.

 

Την Τετάρτη 22/1 οι Β’ και Γ’ τάξεις επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο του νησιού μας, με αφορμή το μάθημα της Μελέτης για τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον αερολιμενάρχη και τους υπόλοιπους υπευθύνους.
Στην αρχή οι μαθητές μπήκαν στον πύργο ελέγχου, όπου είδαν και ενημερώθηκαν για τις ειδικές συσκευές εντοπισμού των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της περιοχής. Περιμένοντας την προσγείωση του αεροπλάνου στον αεροδιάδρομο άκουσαν τη συνεννόηση του ελεγκτή με τον πιλότο. Στη συνέχεια, ο μετεωρολόγος της αεροπορίας τους ενημέρωσε για τα καθήκοντά του, την αναγκαιότητά τους για τη λειτουργία του αεροδρομίου και την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς και για τις συσκευές και τα εργαλεία παρατήρησης και μετρήσεων των καιρικών συνθηκών.
Ενθουσιασμένοι από την προσγείωση και απογείωση του αεροπλάνου κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα αναμονής και ελέγχου των επιβατών. Εκεί μας εξήγησαν λεπτομερώς τη διαδικασία που ακολουθείται πάντα με σκοπό μια ασφαλή πτήση και τον τρόπο που λειτουργούν τα μηχανήματα ελέγχου των αποσκευών.
          
  Τέλος, έγινε επίδειξη από τον πυροσβέστη του πυροσβεστικού οχήματος που διαθέτει το αεροδρόμιο για την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στο χώρο ή στο αεροσκάφος. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τη δύναμη ρίψης νερού και αφρού από το «κανόνι», ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν με τη σειρά πώς χρησιμοποιείται η μάνικα.











                 



Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στον παραδοσιακό φούρνο της Αγκαιριάς, που συνδέεται με τα μαθήματα της Μελέτης «Ο τόπος μας»( Γ’ τάξη) και «Η διατροφή μας» (Β’ τάξη) και την ενότητα «Του κόσμου το ψωμί» στη Γλώσσα της Γ’ τάξης.  Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους που αλέθεται και φυλάσσεται το αλεύρι και στην αίθουσα με τους φούρνους και τα μηχανήματα ανάμιξης των υλικών. Άκουσαν για τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, όπως το παξιμάδι και έπλασαν τα δικά τους κουλουράκια με μεράκι και φαντασία με το ζυμάρι που τους δόθηκε.
 





           


   Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους:

Λεοντίδη Κων/νο, αερολιμενάρχη – Κυνηγόπουλο Κων/νο, μετεωρολόγο – Σιλβέστρο Ιωάννη, ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας – Πιτσινέλη Ιωάννη, τεχνικό – Τσιμπούκα Γεώργιο, πυροσβέστη, για την ξενάγηση στο αεροδρόμιο,

…καθώς και τον κύριο Χανιώτη Γιώργο, για την ξενάγηση στο φούρνο και τα νόστιμα κουλουράκια του!

                                                                                                        Ελευθερία Ζέλκα & Γιώργος Στουγιάννου
Διαβάστε περισσότερα

Η γέννηση των ηπείρων.




Ο πλανήτης μας δεν είχε πάντοτε την ίδια μορφή. Άλλαζε συνεχώς από τότε που δημιουργήθηκε. Πριν από 500.000.000 χρόνια οι ήπειροι και οι ωκεανοί είχαν τελείως διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Αυτές οι αρχαίες ήπειροι με την πάροδο πολλών εκατομμυρίων ετών μετακινηθήκαν προοδευτικά προσεγγίζοντας η μία την άλλη.






Πριν από διακόσια εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι είχαν ενωθεί μεταξύ τους σε ένα ενιαίο κομμάτι, την Παγγαία ήπειρο. Η θάλασσα που τότε περιέβαλε την μοναδική αυτή ήπειρο ονομάστηκε Πανθάλασσα. 


 



Η Παγγαία ήπειρος δεν έμεινε συμπαγής για πολύ. Πριν από 190.000.000 χρόνια είχε ήδη διαχωριστεί σε μικρότερα κομμάτια, τα δύο μεγαλύτερα από τα οποία ονομάστηκαν Λαυρασία και Γκοντβάνα. Η θάλασσα που περιέβαλε αυτά τα κομμάτια ονομάστηκε Τηθύς θάλασσα. 



Πριν από 135.000.000 χρόνια οι δύο μεγάλες ήπειροι είχαν αρχίσει με τη σειρά τους να διαχωρίζονται σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Συγκεκριμένα η Λαυρασία διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα έμελλε να αποτελέσει στο μέλλον τη Βόρεια Αμερική και η Γκοντβάνα διαχωρίστηκε σε δύο επίσης τμήματα, την Αφρική και την μελλοντική Νότια Αμερική. Την ίδια περίοδο είχε αρχίσει να σχηματίζεται η Ανταρκτική ήπειρος και η Ινδία, η οποία ήταν ακόμη νησί.







Πριν από 65.000.000 εκατομμύρια χρόνια είχε σχηματιστεί η Αφρική, η Βόρεια Αμερική που ήταν ενωμένη με την Ευρώπη και η Νότια που ήταν ακόμα νησί.





 


Πριν από 50.000.000 χρόνια είχε σχηματιστεί και η Αυστραλία, ενώ η γη είχε αποκτήσει σχεδόν τη μορφή που έχει σήμερα με τα δύο τμήματα της Αμερικής ενωμένα μεταξύ τους και την Ινδία ενσωματωμένη στην Ασία.




Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλα τα παραπάνω οπτικοποιημένα κάντε κλικ στην εφαρμογή που ακολουθεί:

http://e-geografia.eduportal.gr/geo-e/ged25_gennesi-ipeiron/index.html
                                      
                                                                                          Πηγή: http://e-geografia.eduportal.gr/


Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σαν το κοχύλι μες στην άμμο...

Με τον Ελύτη  συναντηθήκαμε ξανά μέσω του ποιήματος  "Το κοχύλι ", ένα θέμα πολύ οικείο στους μαθητές, αφού έχουν την τύχη να μένουν σε νησιωτική περιοχή. Πριν τους αναφέρουμε το ποίημα που προγραμματίσαμε να επεξεργαστούμε, τους ζητήσαμε να κλείσουν τα μάτια και να φανταστούν ότι βρίσκονται σε μια παραλία ξαπλωμένοι και ξαπλωμένες ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων. Νιώθοντας το αεράκι να τους δροσίζει και ο ήλιος να τους ζεσταίνει, τους ζητήσαμε να τεντώσουν τα χεράκια τους ψηλά για να πιάσουν τον ήλιο. 



 Μετά από αυτό  ζητήθηκε από τα παιδιά να ανοίξουν τα μάτια τους και να φανταστούν ότι πηγαίνουν βόλτα στην παραλία. Τα ρωτήσαμε τι συναντούν σε αυτή τη βόλτα. Μερικές από τις απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες : κοχύλια, αστερίες, βότσαλα, νεκρά ψάρια κ.α. Οι απαντήσεις τους, μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για το ποίημα που θα επεξεργαζόμασταν. Αναφέραμε τον τίτλο και διαβάσαμε τους στίχους. Ακολούθησε η ακρόαση του, ενώ παράλληλα μοιράσαμε στους μαθητές χρωματιστά χαρτόνια μεγέθους Α4 και χρωματιστές κιμωλίες. Για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με ένα καινούριο υλικό, το κάρβουνο ζωγραφικής.
Τα παιδιά δούλεψαν ατομικά στο χαρτί αλλά υπήρχε και συνεργασία σε σχέση με τη χρήση του υλικού καθώς οι μαθητές ήταν  χωρισμένοι σε ομάδες των τριών ατόμων.
Το αποτέλεσμα της εργασίας είναι το ακόλουθο:

                          

                                                                                 "Το κοχύλι"
                                            Στίχοι :Οδυσσέας Ελύτης
                                          Ερμηνεία :Μαρία Βουμβάκη


Έπεσα για να κολυμπήσω
κι άφησα την καρδιά μου πίσω

Άφησα την καρδιά μου χάμω
σαν το κοχύλι μες την άμμο

Πέρασαν όλες οι κοπέλες
με τα μαγιό και τις ομπρέλες

Ύστερα πέρασαν οι φίλοι
κανείς δε βρήκε το κοχύλι

Χρόνους και χρόνους κολυμπάω
που να ν αγάπη για να πάω

Έφαγε η θάλασσα το βράχο
κι έμεινε το νησί μονάχο

                                                              Πηνελόπη Δήμου & Ελευθερία Ζέλκα
Διαβάστε περισσότερα

Τα δόντια μας, η αρχή του ταξιδιού της τροφής.



Τα δόντια είναι τα όργανα του πεπτικού συστήματος με τα οποία κόβουμε και μασάμε τις τροφές. Τα δόντια βρίσκονται στην πάνω και στην κάτω σιαγόνα της στοματικής κοιλότητας. Η οδοντοστοιχία μας αποτελείται από κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους. Στον άνθρωπο αναπτύσσονται δύο γενιές δοντιών. Τα πρώτα δόντια που έχει ένα παιδί ονομάζονται νεογιλά. Περίπου στην ηλικία των έξι χρόνων τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Στη θέση τους βγαίνουν τα μόνιμα δόντια.



Το εσωτερικό των δοντιών.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E107/559/3671,15945/extras/Activities/kef4_Esoteriko_Dontiou/kef4_Esoteriko_Dontiou.htm
                             
                                 κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το εσωτερικό του δοντιού
                                                 
                                                      Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών
Μετά από κάθε γεύμα, στα ούλα και γύρω από τα δόντια μένουν υπολείμματα τροφής. Στο υγρό και ζεστό αυτό περιβάλλον αναπτύσσονται βακτήρια, που μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια μας. Οι βασικές ασθένειες των δοντιών και των ούλων είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για την προστασία τους γιατί απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών καθώς και τα οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη. Δεν αρκεί όμως να πλένουμε τα δόντια μας, πρέπει να τα πλένουμε και σωστά. Οι εικόνες δείχνουν το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να κινείται πάνω - κάτω με κυκλικές κινήσεις και όχι αριστερά - δεξιά. Επίσης φροντίζουμε να βουρτσίζουμε σωστά όλα τα δόντια, όχι μόνον τα μπροστινά. Το σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Για το σωστό καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκτός από την οδοντόβουρτσα και το ειδικό οδοντικό νήμα.

                                                                  "Το βρωμοδοντάκι"

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E107/559/3671,15945/extras/Videos/kef4_vromodontaki/kef_4_vromodontaki.htm
                
                κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών

                                                                   Πηγή: Ψηφιακό σχολείο, http://dschool.edu.gr/
Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Πρόσκληση.

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας της Ε΄τάξης "Aκτύπη...τα γενέθλια" από την ενότητα "Οι φίλοι μας, οι φίλες μας" εξετάσαμε την πρόσκληση ως ένα ξεχωριστό είδος κειμένου. Επεξεργαστήκαμε διάφορα είδη προσκλήσεων όπως: πρόσκληση σε πάρτι γενεθλίων, πρόσκληση σε ημερίδα κ.α. και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε παρατηρήσεις ως προς τις αλλαγές του ύφους (επίσημο-ανεπίσημο) ως προς τον αποδέκτη, και τη δομή. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του διαδικτύου περιηγηθήκαμε σε διάφορες ιστοσελίδες από όπου δανειστήκαμε ιδέες για να δημιουργήσουμε τις δικές μας προσκλήσεις.

Αγαπημεν _                                 ________________





                         κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να βρείτε ιδέες για το κείμενό σας

Παρακάτω μπορείτε να εκτυπώσετε φακέλους και πρωτότυπα σχέδια προσθέτοντας το δικό σας κείμενο.

Κάντε κλικ στην εικόνα.
                                                               κάντε κλικ στην εικόνα
                                                     
 Οι προσκλήσεις που φτιάξαμε εμείς.











                                                                                                     

                                                                                                               Πηγές: http://ebooks.edu.gr
                                                                                                                       http://genethlia.gr
Διαβάστε περισσότερα