Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Δωρεά στη βιβλιοθήκη μας από τη Library4all.


Η Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία προσηλωμένη στην εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση, την καλλιτεχνική έκφραση και την ανάδειξη του πολιτισμού. Συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που συμβάλλουν στους παραπάνω στόχους. Ένας βασικός τομέας της δράσης του είναι η υποστήριξη σχολικών βιβλιοθηκών. Μία από τις βιβλιοθήκες που επωφελήθηκαν από τη δράση του Library4all είναι και η δική μας, αφού κατόπιν αιτήματος που υποβάλαμε, προσφέρθηκαν στο σχολείο μας τα παρακάτω βιβλία. Ευχαριστούμε θερμά το Library4all για την τόσο πολύτιμη δωρεά.



Eνα αδέσποτο σκυλάκι. Ρώσση-Ζαίρη, Ρένα
 Μη φιλάτε τον ντετέκτιβ Μπανσέρους, Γίργκεν
Το ημερολόγιο της (όχι και τόσο) Κακιάς αδελφής της Σταχτοπούτας Πάιατ, Κλερ
Ο Μικρός Πρίγκηπας ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Αντουάν
Η Γκρινιάρα Καμαράτου-Γιαλλούση, Ειρήνη
Μούσικατ-Ένα τέρας αλλιώτικο από τα άλλα Μπογδάνη-Σουγιούλ, Δέσποινα
Ο δράκος που τρώει τα παιχνίδια Χαραλάς, Κώστας
Ο Πελώριος Κροκόδειλος Νταλ, Ρόαλντ 
Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ Χατζόπουλος, Πέτρος
Τα γκρίζα χρόνια Δεϊμέζη-Καλιότσου, Άννα
Η Βρομύλω και οι διακοπές της συμφοράς Ουμάνσκι, Κέι
Ξανθίππου 5 Δεϊμέζη-Καλιότσου, Άννα
Μελωδία η νεράιδα της μουσικής Μέντοους, Ντέιζι
Ο Στοχαστής ντετέκτιβ Νέστλινγκερ, Κριστίν
Το μυστήριο του μυστικού δωματίου Blyton, Enid
Ο Οδυσσέας και ο Δούρειος Ίππος Pirotta, Saviour
Η κυρία Καμηλοπάρδαλη ήταν σοφή! Βασιλάκη,Πόλυ & Ηλιόπουλος, Βαγγέλης
Εφτά κόκκινες κλωστές. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη
Ο Τσάρλι και ο Μπατσάκιας Ραιαν, Μάργκαρετ & Σμιθ, Γουέντυ
Βοήθεια, ένα τέρας στη λίμνη! Στίλτον, Τζερόνιμο
Τα φυλλαράκια Ρόζου- Αβα
Μικρές κυρίες Μέυ- Άλκου, Λουίζα
Το ημερολόγιο μιαε ξενέρωτης. Ιστορίες από όχι και μια τόσο όμορφη ζωή Ρενέ - Ράσελ, Ρέιτσελ
Το ημερολόγιο ενός σπασίλκλα: Τα χρονικά του Γκρεγκ Χέφλι Κίνι, Τζεφ
 Το τεσσεροφύλι Βαλάση, Ζωή
Ο πλάτων στην Ολυμπιάδα Μίλερ, Στέφανος Γ.
Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Σήμερα στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας εθελοντικής δράσης Let's do it Greece μαζευτήκαμε στο σχολείο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και μέλη της τοπικής κοινότητας με στόχο την αναβάθμιση και τον καλλωπισμό του προαυλίου μας. Με καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά πιάσαμε πινέλα και χρώματα, ζωγραφίσαμε στους τοίχους, βάψαμε τα κάγκελα, καθαρίσαμε το χώρο, ανταλλάξαμε ιδέες, γελάσαμε και το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εθελοντές που ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα ομορφότερο σχολείο. Αξίζει να αναφερθούμε σε όλους ονομαστικά. Ένα μεγάλο μπράβο στους: Αλέξανδρο Μάλλη, Μπάμπη Κρητικό και Θανάση Δεσύλλα για την προετοιμασία βαφής του κιγκλιδώματος το Σάββατο 25/04, στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κώστα Πούλιο, στα μέλη του Συλλόγου γονέων Ελένη Παντελαίου, Μαρία Ραγκούση, Πέτρο Μάρκου, Δημήτρη Κρητικό, Θέμις Γκιόκα, Σκιαδά Ευαγγελία, Μαρουσώ Χανιώτη, Σοφία Παντελαίου, στους μαθητές Αρσενία Χανιώτη, Λουσιάνο & Μαρκελιάνο Γκιόνη, Κλαούντια Μάρκου, Χρήστο Μάρκου, Γεωργία & Βασίλη Λουκή, Νίκο Σκιαδά, Κατερίνα Σκανδάλη, Ηλιάννα Χανιώτη, Μαρία Αποστολάκη και στους εκπαιδευτικούς Έλλη Παντάζου, Μελίνα Γαβρή, Θοδωρή Ξανθόπουλο και Κατερίνα Δεσύλλα. Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς της δράσης μας: τον Αλέξανδρο Μάλλη για το μηχάνημα αμμοβολής, τον Γιώργο Λούκη για το πετρέλαιο , τη Σκανδάλης ΑΕ για την άμμο, τον Κωνσταντίνο Σάμιο για τα χρώματα, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κων/νο Πούλιο για τα φυτά.  Η προσπάθεια όμως δεν σταματάει εδώ. Συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα προκειμένου να φυτέψουμε στα παρτέρια, να ολοκληρώσουμε το βάψιμο του κιγκλιδώματος, να ανανεώσουμε τα επιδαπέδια παιχνίδια και να βάψουμε τα ξύλινα τραπέζια. Όσοι επιθυμείτε να εμπλουτίσετε την ομάδα μας επικοινωνήστε με το σχολείο ή με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων. Χρειαζόμαστε επιπλέον υλικά, εθελοντές αλλά κυρίως διάθεση υποστήριξης και συμμετοχής.






















Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μάθημα στο προαύλιο.



Σήμερα η μέρα μας ξεκίνησε με ένα μπουκέτο μωβ ίριδες από τον καλό μας δάσκαλο κ. Χρίστο Γεωργούση.  Η επίσκεψη του  αποτελεί συνέχεια της επικοινωνίας που  έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι όταν ο κ. Γεωργούσης μας είχε συνοδέψει στην εκδρομή που είχαμε οργανώσει στις Λεύκες. Το "μάθημα Φυσικής Ιστορίας" που ξεκίνησε τότε σε ένα από τα μονοπάτια του χωριού συνεχίστηκε σήμερα στο προαύλιο του σχολείου μας. Εκεί τα παιδιά απαλλαγμένα από την ρουτίνα της καθημερινής διδασκαλίας συμμετείχαν με πολύ χαρά σε ένα διάλογο που αφορούσε τόσο  στην ιστορία του νησιού όσο και στη χλωρίδα και την πανίδα που μας περιβάλλει δείχνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον . Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεωργούση  για τη γενναιοδωρία του να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Τον ευχαριστούμε επίσης για  το εποπτικό υλικό που μας χάρισε αλλά και για το τελευταίο του βιβλίο, δύο αντίτυπα του οποίου, δώρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ακολουθούν οι σκέψεις του κ. Γεωργούση για την επίσκεψή του στο σχολείο μας και στο Γυμνάσιο της Νάουσας αλλά και για την εκπαίδευση γενικότερα.

"Επισκέπτης στο Γυμνάσιο Νάουσας κουβέντιασα με τους μαθητές της Γ Γυ-μνασίου τρέχοντα θέματα και απάντησα σε ερωτήσεις τους (24-4-2015). Λίγο πριν πέρασα από το Δημοτικό Αγκαιριάς και στήσαμε κουβέντα με του μαθητές της Ε και Στ τάξης. Ζωηροί, έξυπνοι, απάντησαν σε όλα, πολλά τους είναι γνωστά και με τη συζήτηση η κάθε γνώση στερεώνεται καλύτερα. Τα παιδιά έχουν χιλιάδες απορίες έξω από τα τρέχοντα των βιβλίων και της ύλης και σκέφτομαι ότι ένας επισκέπτης κάθε τόσο θα τους κέντριζε το ενδιαφέρον και θα φώτιζε άλλες διαστάσεις της γνώσης που δεν μπορεί να προσφέρεται στα βιβλία κονσερβαρισμένη. Η ζωή δεν διδάσκεται, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, και το ελληνικό σχολείο απέχει απ’ το να λειτουργεί ως εργαστήρι ζωής, ενώ συχνά καταντά φροντιστήριο παπαγαλίας. Δεν προάγεται η γνώση όταν το βιβλίο γίνεται τυφλοσούρτης, όταν η μόνη λογική είναι οι εξετάσεις, ο έλεγχος και η βαθμοθηρία και η διαρκής αγωνία να ξέρουμε την απάντηση. Από τους οκτώ μήνες στην εκπαίδευση οι δύο δίνονται στις εξετάσεις, αν λογαριάσει κανείς και τα ατέλειωτα διαγωνίσματα των τριμήνων. Σκέτη απελπισία, όταν αλλού κάνουν θαύματα! Ήμουν τυχερός και γνώρισα πολλούς εκπαιδευτικούς που αποτόλμησαν να δώσουν διαστάσεις ελευθερίας και πρωτοβουλιών και ότι σώζεται στην εκπαίδευση, καταλαβαίνει κανείς, ότι είναι απ’ το φιλότιμο όσων αγαπούν τα παιδιά και τολμούν. Οι δάσκαλοι στην Πάρο πολλά πρόσφεραν στο μεγάλο πολιτιστικό κίνημα, ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού τα τελευταία χρόνια. Συνήθως οι μαθητές αιφνιδιάζονται από την επίσκεψη ενός άγνωστου και δεν είναι έτοιμοι να ρωτήσουν πολλά που τους βασανίζουν. Τι έχουμε να πούμε στα παιδιά και τι να ρωτήσουμε και τι έχουν αυτά να μας πουν και να μας ρωτήσουν; Έχω γράψει κι άλλες φορές για τις επισκέψεις ή τις ξεναγήσεις. Μέσα στο σχολείο ή έξω στη φύση.
Στο Δημοτικό της Αγκαιριάς μιλήσαμε λίγο για την Ιστορία και η σπιρτάδα των μικρών ήταν
εντυπωσιακή, όπως και η διάθεση να λάβουν μέρος όλοι στο «παιχνίδι». Στο Γυμνάσιο της Νάουσας πεταχτήκαμε απ’ τα φυτά στην ποίηση, που ενδιαφέρει και συγκινεί τους έφηβους, αρκεί να μην είναι σχολικό μάθημα. Ποίηση και αγριολούλουδα, ποίηση και η ανθρώπινη αγωνία και η δική τους ποίηση, η ποίηση των παιδιών. Τελειώσαμε με την αναγνώριση της χλωρίδας του σχολικού κήπου. Εδώ μου έκανε εντύπωση η ευπρέπεια, η ομορφιά των προσώπων και η παρακο-λούθηση με πολλή προσοχή, ενώ επρόκειτο για τελευταίες ώρες και τα παιδιά ήταν κουρασμένα. Εύγε λοιπόν σε γονείς και δασκάλους.
Κάτι πρέπει να γίνεται ώστε κάθε φορά να ξεφεύγουμε απ' τα επαναλαμβανόμενα κλισέ μιας κουραστικής εκπαίδευσης. Αυτά που μπορεί να επινοήσει ένας εκπαιδευτικός είναι πολύ περισσότερα απ' τα φτωχά που χωράει το μυαλό των «ειδικών» της εκπαίδευσης που ίσως δεν αγάπησαν ποτέ τα παιδιά ή δεν μπήκαν ποτέ σε τάξη, αλλά κατευθύνουν τις τύχες της Παιδείας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε. «Τι έννοια έχουν οι διαρκείς εξετάσεις, το καθημερινό άγχος και οι επαναλαμβανόμενες βαθμολογίες σε μια εκπαίδευση υποχρεωτική;» είπαν καθηγήτριες του σχολείου. Ο χρόνος που χάνεται με όλα αυτά θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα γνωστικά ερεθίσματα σε κάθε σχολείο. Αλλά αυτή είναι η μοίρα του ελληνικού σχολείου, δεν θέλουμε το δάσκαλο να είναι λεύτερος, να αυτοσχεδιάζει, να ξεκινά από πολλά αιφνιδιαστικά τρέχοντα. Τα συστήματα σπρώχνουν στην εξάρτηση από τα άψυχα βιβλία κι ενώ η φύση τρέχει έξω και φωνάζει, είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να μην είναι έξω τα άγρια χρυσάνθεμα άσπρα και κίτρινα, σαν να μην μιλούν οι λαδανιές και οι κατακίτρινες ασφάκες με τα σμάρια τις μέλισσες, σαν οι κάθε λογής ίριδες να μη μας ξεκουφαίνουν σαλπίζοντας άνοιξη. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να προκαλέσουν έμπνευση κι ενδιαφέρον και δεν τα φανταζόμαστε ή δεν τα υιοθετούμε, από φόβο μην ξεφύγουμε απ’ την πεπατημένη.
Στο τέλος τις λίγες ίριδες που είχα μαζί μου τις πήραν με πολλή αγάπη και στοργή. Ελπίζω να βρουν το φθινόπωρο βολβούς και να τις εγκαταστήσουν στον κήπο τους ως σημαίες ανάστασης, πασχαλιάς, ομορφιάς και ελπίδας.

Ευχαριστώ τον διευθυντή του σχολείου κ. Ηρακλή Χατζόπουλο και τον καθηγητή που με προσκάλεσε (κ.Τζάννο Σαρρηκώστα). Ευχαριστώ επίσης της διευθύντρια του Δημοτικού Αγκαιριάς κ. Αικατερίνη Δεσύλλα για την πρόσκληση και τους δασκάλους που βοήθησαν. Θα θυμούμαι το μικρό που θαρραλέος είπε ένα ωραίο δικό ποίημα για τα δένδρα και τις σοφές απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις ιστορίας. «Ποια είναι τα φυτά που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ελληνική ιστορία»; Οι μαθητές απάντησαν αμέσως. Το σιτάρι, η ελιά το αμπέλι.
Το σχολείο πρέπει να αλλάξει, να γίνει τόσο όμορφο, όσο τα παιδιά. Να περιοριστεί η ύλη στο μισό, να σταματήσουμε με τις ατελέσφορες και αγχωτικές εξετάσεις (υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι αξιολόγησης) και να αναδείξουμε ως υψηλά παιδαγωγικά μέσα προώθησης της γνώσης το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό, τις επισκέψεις στην πόλη και τη φύση.

(Στη φωτογραφία ένα από τα πολλά είδη που θα μπορούσαμε νε ονομάσουμε άγρια σκυλάκια (Bellardia). Τα παιδιά είναι σαν τα λουλούδια. Θέλουν να ψηλώσουν, να ζήσουν, να γίνουν όμορφα. Ας τα βοηθήσουμε)."

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Let's do it World, Let's do it Greece, Let's do it Αgkairia.

Το ''Let's do it World'' αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Φέτος για τέταρτη φορά,  η συγκεκριμένη καμπάνια  "υιοθετήθηκε" από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για Δράση” και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός των συμμετεχόντων είναι μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούμε ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας. Το σχολείο μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, παίρνει μέρος στην παραπάνω δράση με στόχο τον καθαρισμό και την αισθητική αναβάθμιση του προαυλίου μας. Όσοι λοιπόν επιθυμείτε να συνδράμετε στην προσπάθεια μας, μπορείτε να παρευρεθείτε στο χώρο του σχολείου  την Κυριακή 26 Απριλίου στις 9.00. Σας περιμένουμε.


Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Λέμε όχι στο ρατσισμό.

Η Δ' τάξη τίμησε την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.


Αρχικά είδαμε σε βίντεο ένα κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από την ActionAid Hellas με αφορμή την ημέρα, συζητήσαμε τις αντιδράσεις του κόσμου και εκφράσαμε το πως θα αντιδρούσαμε εμείς σε μια παρόμοια κατάσταση.

            

Στη συνέχεια εφαρμόσαμε το πείραμα της Jane Elliot για την εκπαίδευση ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις με πολύ όμορφα και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.


κάντε κλικ στη λεζάντα για να μάθετε περισσότερα για το πείραμα της Jane Elliot
Τέλος, σε ένα χαρτί το οποίο είχαμε χωρίσει στη μέση, ζωγραφίσαμε στο μισό το πρόσωπό μας με τα χαρακτηριστικά μας όπως είναι στην πραγματικότητα και στο άλλο μισό με χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να έχουμε αν είχαμε γεννηθεί σε κάποια άλλη ήπειρο-χώρα, αν είχαμε άλλη θρησκεία κτλ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όπως και να 'χει είμαστε ΤΟ ΙΔΙΟ!!!





Δραστηριότητες Ε΄ τάξης κατά του ρατσισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου,  την Παρασκευή 20-03-2015, οι μαθητές της Ε΄ Τάξης παρακολούθησαν βίντεο που αφορούσαν στον ρατσισμό και στις μορφές του. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση γύρω από τον ρατσισμό, τις μορφές του,  τις επιπτώσεις του στη ζωή των ανθρώπων καθώς και σχολιασμός των βίντεο.





η διαφορετικότητα του Έλμερ 

δεν ήταν το χρώμα του..


ήταν η προσωπικότητα του!

Και μιας το Πάσχα πλησιάζει  οι μαθητές της Ε΄ Τάξης ετοίμασαν τις λαγουδένιες τους καρτούλες, για να γράψουν τις πασχαλινές τους ευχές και τα πασχαλινά καλαθάκια τους, που τα διακόσμησαν με πολύχρωμα λουλούδια.  


https://webmail.sch.gr/express/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=15638&_part=2&_mimewarning=1&_embed=1&_extwin=1

 https://webmail.sch.gr/express/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=15638&_part=3&_mimewarning=1&_embed=1&_extwin=1



Οι δάσκαλοι των τάξεων:
Νίκος Διαμαντής & Μελίνα Γαβρή


Διαβάστε περισσότερα