Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Σοφία Αντωνοπούλου και Θοδωρή Ξανθόπουλο πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα από τις 1 έως τις 4 Ιουνίου. Μαθητές και συνοδοί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε χώρους εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και πολιτικού  ενδιαφέροντος, να δούμε από κοντά σπουδαία μνημεία, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε. Πιο συγκεκριμένα: 

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας περιηγήθηκαμε στα στενά δρομάκια της Πλάκας όπου πήραμε μία γεύση από την παλιά Αθήνα. 




Την Δευτέρα 02/06 επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Εκεί παρακολουθήσαμε στη Θόλο μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ. Μνημεία και Ιερά κτήρια ζωντάνεψαν, δίνοντας μας τη δυνατότητα  να γίνουμε «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Aγώνων και να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης: Ο ναός του Δία, υπόδειγμα δωρικού  ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο, το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το Γυμνάσιο, που χρησίμευε για την προπόνηση των ακοντιστών, των δισκοβόλων και των δρομέων, η Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Λεωνιδαίο, χώρος διαμονής των επίσημων επισκεπτών, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα περισσότερα αγωνίσματα, οι Θησαυροί διάφορων πόλεων, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αφιερώματα, και το Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από το Φίλιππο Β', το βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. 


 



Στη συνέχεια στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος περιηγηθήκαμε σε μία από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εκθέσεις σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα που φιλοξενεί το Κέντρο. Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Mada Tech, Haifa, Ισραήλ) μας  πρόσφερε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό. Η παρουσία μας στο χώρο της έκθεσης βιντεοσκοπήθηκε για τη διαδικτυακή τηλεόραση Netwix του ΑΝΤ1  (με έγκριση των γονέων των παιδιών) και θα προβληθεί από την εκπομπή Just Kidding.







Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε επίσης μετάβαση στο ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο). Εκεί πήραμε μέρος στη διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας όπου είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε στους ακόλουθους τομείς: Ύλη και υλικά, Επικοινωνία: ήχος & εικόνα και Βιοτεχνολογία.




Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μία παράσταση με θέμα και τίτλο την «Εξέλιξη». Η παράσταση αυτή μας ταξίδεψε σ' ολόκληρο το Σύμπαν. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή 40-λεπτη παράσταση με πέντε ενότητες που αφηγούνται την συναρπαστική ιστορία του Σύμπαντος, των Άστρων, του Πλανήτη μας, των Έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί, αλλά και του Ανθρώπινου Πολιτισμού μας. Στην διάρκεια της παράστασης  διαπιστώσαμε ότι το Σύμπαν, αλλά και όλα όσα εμπεριέχει, δεν είναι σταθερό, αιώνιο και αμετάβλητο. Αντίθετα εξελίσσεται συνεχώς από τότε που «γεννήθηκε» , πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων άστρων, νέων πλανητών και νέων ειδών ζωής, που στην περίπτωση του δικού μας πλανήτη οδήγησε στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και του πολιτισμού του.



Η 2η ημέρα τέλειωσε με τρισδιάστατο σινεμά.

Την Τρίτη 03/06 επισκεφθήκαμε το Μουσείο και το Βράχο της Ακρόπολης όπου με τη βοήθεια της ξεναγού κας Ελένης Μαθέλου είδαμε από κοντά και θαυμάσαμε όλα αυτά τα εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας μνημεία: τον Παρθενώνα και τα μάρμαρα του, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τις Καρυάτιδες κ.α.





Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τη Βουλή. Εκεί αφού παρακολουθήσαμε ένα  βίντεο σχετικό με την ιστορία του κτηρίου και τη σημασία του κοινοβουλευτισμού, οδηγηθήκαμε στην αίθουσα της ολομέλειας όπου μιλήσαμε για τη σύνθεση της παρούσας βουλής, τη διάταξη των βουλευτών στα έδρανα, τη σύνθεση της κυβέρνησησης κ.α.

Η τρίτη ημέρα τέλειωσε με την επίσκεψή μας στο Πολεμικό μουσείο, στους εκθεσιακούς χώρους του οποίου, ζωντάνεψαν εικόνες της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.




Την Τετάρτη 04/06, τελευταία ημέρα της εκδρομής επισκεφθήκαμε το Αττικό Πάρκο.


Ευχαριστούμε θερμά όσους συνεισέφεραν οικονομικά: τον Σύλλογο Γονέων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς, την ενορία του Αγίου Γεωργίου και όσους συμμετείχαν στην λαχειοφόρο προκειμένου να κρατηθεί χαμηλά το κόστος της εκδρομής. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των μαθητών και ιδιαίτερα τις κυρίες Σκανδάλη Μαρία και Λουκή Ασπασία που συνόδεψαν τα παιδιά ως μέλη του Συλλόγου Γονέων.


1 σχόλιο:

  1. Κυριε Θωδορη κ' κ.Σοφια ευχαριστουμε για την συνοδια αλλα και για τις ομορφες στιγμες που περασαμε αυτο το σχετικα ΄΄΄μικρο΄΄ διαστημα.Επισης την κ.Ασπασια Λουκη που μα συνοδεψε αλλα και για την υπεροχη συντραφι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή