Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Μάθημα κεραμικής.

Στα πλαίσια του προγράμματος "Το νησί μου, ένα καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο", που υλοποιεί η Ε΄ τάξη του σχολείου μας,  επισκεφθήκαμε σήμερα το εργαστήριο κεραμικής "Noe" που βρίσκεται στο Άσπρο Χωριό. Εκεί μας υποδέχθηκαν με πολύ χαρά οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου, ο κ. Πέτρος και η κα Brigιtte. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε επίδειξη κατασκευής, χρωματισμού και σμάλτωσης κεραμικού αντικειμένου αλλά και δημιουργία κεραμικού από τους ίδιους τους μαθητές.

Αφού μπήκαμε στο χώρο του εργαστηρίου ο κ. Πέτρος μας επισήμανε ότι πριν ξεκινήσει την διαδικασία κατασκευής, είναι αναγκαίο να αφαιρέσει τον αέρα από τον πηλό για να μην ανοίξει αργότερα το κεραμικό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Κατόπιν μας εξήγησε πως λειτουργεί ο τροχός, πήρε ένα κομμάτι πηλό και άρχισε σιγά σιγά να του δίνει το σχήμα και το μέγεθος που ήθελε.Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία κατασκευής του κεραμικού.

                            

Μια άλλη μέθοδος κατασκευής, πέραν του τροχού είναι η δημιουργία κεραμικού με τη χρήση καλουπιού. Έτσι μπορούν να παραχθούν  αντικείμενα σε διάφορα μεγέθη και σχήματα αλλά αυτή διαδικασία είναι αρκετά πιο αργή.  Κατόπιν η κα Briggite και ο κ. Πέτρος  έφτιαξαν μπροστά μας με καλούπι, δυο αλατιέρες σε σχήμα ψαριού.

 
 
Έπειτα ο κ. Πέτρος παραχώρησε σε δύο μαθητές μας, την Άννα Στρατή και τον Νίκο Σκιαδά συνέντευξη την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

                      


Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε σε άλλο χώρο του εργαστηρίου όπου η κα Brigitte μας μίλησε για τη διαδικασία του χρωματισμού και της σμάλτωσης. Μας εξήγησε ότι η σμάλτωση είναι απαραίτητη γιατί το κεραμικό έχει πόρους και χωρίς το σμάλτο θα ήταν δύσκολη η χρήση του. Μας είπε πώς αφού φτιάξει το σχέδιο του κεραμικού, το χρωματίζει, το βουτάει στο σμάλτο και τέλος περνάει ξανά λίγο χρώμα. Κατόπιν μας τα έδειξε όλα αυτά σε ένα από αντικείμενα του εργαστηρίου.
Το τελικό στάδιο  περιλαμβάνει το ψήσιμο. Εκεί τοποθετούνται τα κεραμικά σε ειδικούς φούρνους και ψήνονται μέχρι τους 1000 °C για 12 ώρες. Ωστόσο πρέπει να περάσουν άλλες 36 ώρες προκειμένου να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το φούρνο.

Μετά από όλα αυτά ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κι εμείς κεραμικά. Πήραμε από ένα κομμάτι πηλό, βάλαμε τη φαντασία μας και φτιάξαμε τα δικά μας ξεχωριστά αντικείμενα. Η κα Brigitte μας υποσχέθηκε ότι θα μας τα ψήσει και  θα μας τα δώσει τις επόμενες μέρες.Μία εδομάδα αργότερα παραλάβαμε τα "ψημένα" κεραμικά και τα χρωματίσαμε.Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πέτρο και την κα Brigitte για την φιλοξενία και την πολύτιμη εμπειρία που μας χάρισαν σήμερα και τους ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικοί.


                                                                                               Οι δάσκαλοι

                                                                          Μαρία Σαπουντζή & Θοδωρής Ξανθόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου